распоред на исхраната

Распоред на исхраната

Што претставува временски распоред на исхраната

Веќе долго време се дискутира за тоа како да изгледа стандарден распоред на исхраната. Сите ги знаеме народните верувања: „не јадете по 7 часот навечер ако сакате да ослабете“, „наутро, прво напијте се чаша топла вода со лимон“ и уште многу други. Некои концепти се научно докажани, а некои не се, но всушност сончевиот циклус влијае врз голем дел процеси што се случуваат во телото, а тука спаѓа и варењето на храната.

Хронобиологијата е гранка од биологијата што го проучува ритамот на живите  организми. Голем дел од процесите кои се од физиолошко и нутритивно значење за телото се случуваат во циклус од 24 часа. Надворешните сигнали, како што се светлината и темнината, звуците, времето, јадењето и пиењето, влијаат врз биолошкиот часовник. Неодамнешни истражувања покажуваат дека времето кога јадеме има значајна улога во регулирање на телесната тежина. Во едно испитување, во кое учествуваа луѓе што следат начин на исхрана за да ја намалат телесната тежина, се покажа дека лицата што покасно го јадеа главниот оброк (по 15:00 ч.) изгубија значително помалку килограми од лицата што јадеа порано (пред 15:00 ч.)1. Но, сепак тоа не значи дека не треба да јадеш ништо попладне како што повеќете од вас се плашат.

Ви се спие?

На некои од нас им се приспива попладне2 . Покрај ова, многу испитувања покажуваат дека во периодот по ручекот опаѓаат менталните перформанси-2 . Ова се поврзува и со намалената продуктивност на работа во попладневните часови-3.
Биолошкиот ритам влијае врз многу телесни функции; нивото на енергија не е исклучок од ова. Истражувања покажуваат дека енергијата опаѓа во попладневните часови/периодот по ручек-4 .

Поради ова попладневната дремка стана дел од работниот ден во различни култури од целиот свет-4. Меѓутоа, кај некои луѓе, нивото на енергија не опаѓа во периодот по ручек. Овие луѓе имаат посебен тип биолошки ритам и кај нив почесто се случува нивото на енергија да опадне во утринските отколку во попладневните часови-4. Иако сонот и перформансите воглавно се под влијание на биолошкиот часовник, врз нив влијаат и други фактори, како на пр., хидрацијата, колку часа сме спиеле претходната вечер, или колкав оброк сме изеле за ручек. Одредени испитувања покажуваат дека нивото енергија може да ни опадне ако за ручек јадеме оброк што содржи голема количина јаглехидрати4.

И сега после толку многу констатации и бука од информации човек го фаќа конфузија. Прочитај ја статијата со насоки како да си направи индивидуален план на исхрана. Или дојди на школа за исхрана и реши ја исраната засекогаш.

 

1 Garaulet M, Gómez-Abellán P, Alburquerque-Béjar JJ, Lee YC, Ordovás JM, Scheer FA. Timing of food intake predicts weight loss effectiveness. [Времето кога јадеме предвидува колку ефикасно ќе биде намалувањето на телесната тежина.] Int J Obes (Lond) 2013 Jan; 29.
2 Bes F; Jobert M; Schulz H. Modeling napping, post-lunch dip, and other variations in human sleep propensity. [Објаснување на потребата за дремка, на опаѓањето на нивото на енергија и на други варијации на склоност кон спиењето кај луѓето.] SLEEP 2009;32(3):392- 398
3 Folkard S, Tucker P. J Occup Med. [Медицина на труд] 2003; 53: 95–101.
4 Monk TH. Clin Sports Med. 2005 [Клиники за спортска медицина] Apr;24(2):e15-23, xi-xii.
* За да го постигнете наведениот ефект треба да пиете најмалку 2 литра вода на ден од кој и да е извор

Остави коментар

Your email address will not be published.