растителна храна

Придобивките од постење и растителна храна Иако јас имав еден несупешен обид за да се префрлам исклучиво на растителна храна и веганство, сепак имам многу голема поддршка и позитивно мислење поткрепено со факти. Зошто јас не успеав на долг рок да воспоставам овакви навики се неколку. Прво, не сакам даПрочитај повеќе

празнична сезона

6 совети како да преживееш во следнава празнична сезона Празнична сезона прави штета во исхраната како ураган во крајбрежни населени места. Најчесто предоцна ќе се освестиме од штетата што ќе ја направиме со комбинациите од многу славење, наздравување и кафани :). Едноставно те носи атмосфера плус после втората чашка иПрочитај повеќе

клизна со диетата

Пак се клизна со диетата – како да го престанеш овој круг Не треба многу за веќе од утре да бидеш една од личностите што клизна со диетата иако веќе недела дена си супер. Доволно е еден лош разговор или ситуација на работа и да отиде се во провалија. ИПрочитај повеќе

пробиотик и пребиотик

Која е разликата помеѓу пробиотик и пребиотик Сигурно знаеш дека пробиотик и пребиотик се нешто добро за твоите црева, но не знам дали знаеш дека дигестивниот систем се вика “втор мозок”. Тоа е комплексен систем што испраќа и прима секаков тип на информации до и од твојот “прв мозок” :).Прочитај повеќе

исхрана за навечер

Исхрана за навечер кај луѓе со активен живот На темата исхрана за навечер, луѓето што вежбаат ги имаат истите дилеми како и луѓето кои што сакаат да слабеат. Не се сигурни каков треба да биде оброкот или дали воопшто да јадат за да не таложат масти. Денес повеќе ќе зборувамПрочитај повеќе

кафана

Боемски живот и кафана не се закана на твојот животен стил Ако не излегуваш и седиш дома не значи дека живееш здраво и обратно, ако одиш во кафана често не значи дека ќе ти претставува проблем да имаш ред во исхраната. Нешто што многу често го гледам во школата заПрочитај повеќе

исхрана кај жени

Исхрана кај жени низ различни декади од живтот За разлика од нас мажите, девојките имаат многу повеќе физиолошки промени во текот на својот живот и затоа исхрана кај жени е нешто за кое што денес ќе позборувам повеќе. Во секоја од декадите од животот телото на жената се соочува соПрочитај повеќе

стоп за јо-јо

Зошто никако да направиш стоп за јо-јо ефкетот Одамна е веќе познато дека стоп за јо-јо ефект во слабеењето речиси и да е невозможно кај луѓето што се на премногу строг режим на исхрана за слабеење. Едноставно е невозможно да се придржуваат долго време. Штом ќе направат грешка и ќеПрочитај повеќе

комбинирање на храната

Постои ли правилно комбинирање на храната? Многу често со луѓето со кои што работам во школата за исхрана се обидувам да расчистам стравови поврзани со комбинирање на храната. Постојат многу стравови кај повеќето од нас наметнати од диети и краткорочни стратегии за слабеење. Но, вистината е многу едноставна. Се додекаПрочитај повеќе

супер храна

Кои производи се на листата на супер храна Самиот поим супер храна укажува на тоа дека овие производи содржат повеќе нутриенти од останатите. И не само што содржат повеќе нутринети, туку и се во одличен сооднос и баланс. Сепак, не постои посебна категорија супер храна. Ова е само поим штоПрочитај повеќе