нутритивни етикети

Нутритивни етикети

Вистината за нутритивни етикети

Епизода 655 – дали вредностите на нутритивни етикети на заедниот дел од поизводите се реално точни? – прашање поставено од @blazevskirobert

Не би било добро и разумно за производителите доколку не се реално точни етикетите. Со таквиот потег може сериозно да настрадаат бидејќи постојат многу регулативи и во нашата држава и надвор од нашата држава. Истите те обврзуваат не само да ги пишуваш точните калориски и нутритивни вредности туку и мора да бидат под одреден редослед.

Да речеме прво да бидат јаглехидати, па масти, па протеини и.т.н. Дури има и еден прилог и истражување од BBC earth правено со нејзиниот тим од научници и доктори. Тие најдоа дека знаат некогаш нутритивните вредности да се променат после отварањето или минимално готвење, но повторно се тоа минимални граници. Така да мојот совет е да веруваш, да не се плашиш. Причината ја кажав а тоа е затоа што постојат во денешно време доста добри регулативи. А и самите производители ретко кога ризикуваат со овакви потези на краток рок со цел да продадат нешто повеќе.

Погледни многу повеќе содржина на мојот YouTube канал или на мојот блог и не порпуштај да направиш subscribe

Остави коментар

Your email address will not be published.