инсулин

Кој повеќе провоцира инсулин – протеини, јаглехидрати и масти Епизода 720 – дали можеш да ми кажеш мислење за реакција на инсулин при внес на протеинот во телото, наспроти јаглехидрати и масти? – прашање поставено од Бојан Мислењето мое никогаш нема да биде истресено од ракав. Јас имав некакви знаењаПрочитај повеќе

ротирање на јаглехидрати

Бенефиции и недостатоци од исхрана со ротирање на јаглехидрати Епизода 715 – Што мислиш за ротирање на јаглехидрати? – прашање поставено од Бојан За оваа тема немам што да мислам :). Едноставно погледнав што кажуваат релевантните извори и наукатa. И на себе лично го имам пробувано. Мојата филозофија е декаПрочитај повеќе

јаглехидрати и протеини

Која е логиката позади советот да не комбинираш јаглехидрати и протеини Епизода 705 – Скоро сите нутриционисти советуваат поделба на јаглехидрати и протеини. Се наметнува да не се мешаат па сакам да знам дали е толку од витална важност така да се храниме и за слабеење и за одржување наПрочитај повеќе

кралството на нутриенти

Кралството на нутриенти, значење и потреби на секој од нив Мојата филозофија и практикување за исхрана е дека секој ден ти е потребно кралството на нутриенти. Добро е секој од нас да има основен начин на исхрана т.е. дом кој ќе се базира на урамнотежена исхрана, редовна физичка активност, хидрацијаПрочитај повеќе

мешање јаглехидрати и протеини

Дали мешање протеини и јаглехидрати ќе те слабее побрзо Епизода 578 – многу често среќавам дека мешање протеини и јаглехидрати не треба да се прави доколку сакаш да слабееш. Што мислиш ти за тоа? – прашање поставено од @stankovikj Погледни многу повеќе содржина на мојот YouTube канал или на мојот блог и не порпуштајПрочитај повеќе

дали јаглехидратите дебелеат

Дали јаглехидратите дебелеат – зошто ги гледаме како непријател? Во изминатите неколку децении многумина се прашуваат дали јаглехидратите дебелеат. Од високо почитувани станаа непријател за намалување тежина. Но, дали овој контраверзен макронутриент навистина не е добар за вас? Луѓето што се на режим на исхрана со намален внес на јаглехидратиПрочитај повеќе